Vega Sicilia wijnen

Wijnwinkel slijterij Ton Overmars

Diverse topjaren Vega Sicilia wijnen.

Voorverkoop Vega Sicilia wijnen
Vega Sicilia wijnen
Geschiedenis Vega Sicilia wijnen
Kwaliteitseisen Vega Sicilia wijnen
Drie verschillende wijnen
Pintia en Alion

Alion 2005
Pintia 2005 - Pintia 2006
Valbuena 2002 - Valbuena 2003 - Valbuena 2004
Unico 1996 - Unico 1998 - Unico 1999
Reserva Especial 2007 - Reserva Especial 2009

Dat de equipe onder leiding van Javier Ausas in topvorm is bleek tijdens onze recente bezoeken aan de kelders van de groep Vega Sicilia van de familie Alvarez. De nieuwe jaargangen van Alion, Pintia en Valbuena zijn bijzonder geslaagd en als slagroom op het toetje besloot men om tegelijkertijd de Unico uit het legendarische jaar 1994 uit te brengen.Alion 2005
De jaargang 2005 is opnieuw zeer geslaagd. Gemaakt van 100% Tinto Fino, afkomstig van 25 tot 35 jaar oude stokken. Na een warme zomer begon de oogst relatief vroeg en liep van 20 tot 26 september onder warme en droge condities. Na 4 maanden op niet gekoelde tanks te hebben gelegen, begon de opvoeding van 13 maanden op nieuwe Nevers barriques. De Alion 2005 heeft een kersen rode kleur met iets van ruby in de rand. Rijp rood en zwart fruit, waaronder kersen, zwarte bessen en pruimen in de neus. De aanwezige tannines zijn mooi verpakt en garanderen een lange houdbaarheid. Fraaie balans, mooie concentratie en mineraliteit en een grote lengte kenmerken deze zeer geslaagde wijn. Op dronk vanaf 2012 en houdbaar tot 2024.

bestellen

Pintia 2005
Dit is de vijfde jaargang die men uitbrengt na de juichende ontvangst van de eerste vier jaargangen. Niet alleen volgens wijnmaker Javier Ausàs wordt Pintia steeds beter. Hij vertelde mij zijn geheim; in Toro moet je de sterke, dominante punten van een wijn afzwakken en de zwakkere punten versterken. Kortom; alcohol, concentratie en tannine afzwakken en fruitelegantie en houtintegratie bevorderen. In zijn woorden : “een getemde Toro”. De wijn doorgaat zijn malolactische gisting op barrique, en ondergaat een opvoeding van in totaal 12 maanden ; 100 % nieuw waarvan 70 % Frans en 30 % Amerikaans eiken. Het is een fantastische wijn geworden met tonen van pruimen, viooltjes, prachtig wild rood fruit en zelfs wat drop en struikgewas. De tannines blijven in toom terwijl zich daarnaast een verleidelijke kruiderij ontwikkelt. Het nieuwe hout blijft keurig op de achtergrond aanwezig. Volgens Javier Ausàs samen met 2004 zijn beste wijn tot nu toe.
Referentie: Robert Parker 95 punten.

bestellen

Pintia 2006
Dit is de zesde jaargang die men uitbrengt. Volgens wijnmaker Xavier Ausás wordt Pintia steeds beter. Hij vertelde mij zijn geheim; in Toro moet je de sterke, dominante punten van een wijn afzwakken en de zwakkere punten versterken. Kortom; alcohol, concentratie en tannine afzwakken en fruitelegantie en houtintegratie bevorderen. De jaargang 2006 werd gekenmerkt door gunstige weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen met voor Toro, gematigde temperaturen en redelijk wat regen. De oogst werd voltooid in 9 dagen – om een optimale rijpheid te waarborgen - en liep van 4 tot en met 13 september. De geplukte druiven gaan in kratjes van maximaal 8 kg en worden zo snel mogelijk gekoeld. De wijn ondergaat zijn malolactische gisting op barrique ; 100% nieuw, waarvan 70% Nevers en 30% Amerikaans eiken. Wederom een heerlijke wijn met in de neus tonen van verschillende houtsoorten, complexe kruidigheid en bramen. De afdronk is mooi in balans, voldoende vol met wederom heerlijk zwart fruit in combinatie met kruiden, waarbij het nieuwe hout keurig op de achtergrond blijft. Pintia 2006 is soepel en heel drinkbaar maar enige rust is zeker gewenst. Drinken vanaf 2010 en houdbaar tot 2021.

bestellenValbuena 2002
Gemaakt van 85 % tinto fino, merlot en malbec samen 15%.
Het groeiseizoen begon goed zonder enige nachtvorst in de lente gevolgd door een warme zomer zonder veel regen. Tijdens de oogst die op 5 oktober begon waren er enkele buien.
Na de gisting bracht de wijn 4 maanden door op grote foeders, vervolgens 16 maanden op nieuwe barriques - 45 % Frans en 55 % Amerikaans - gevolgd door 5 maanden op tweede jaars barriques en vervolgens op grote foeders tot de botteling in het voorjaar van 2005.
Het team onder leiding van Javier Ausàs doet grote inspanningen in de wijngaarden om elke hint van onrijpheid uit te bannen terwijl men tijdens de oogst ook nog eens zeer selectief te werk gaat. Levendig rijp rood en zwart fruit domineren in eerste instantie waarna de supermineraligheid opvalt met een hint van menthol en een fraaie fraicheur.
Referentie: Robert Parker 95+ punten.

bestellen

Valbuena 2003
Gemaakt van 85 % tinto fino, 8 % merlot en 7 % malbec.
Dit jaar een zeer kleine oogst met een goede rijpheid. Na de gisting bracht de wijn 4 maanden door op grote foeders, vervolgens 16 maanden op nieuwe barriques 45 % Frans en 55 % Amerikaans gevolgd door 5 maanden op tweede jaars barriques en vervolgens op grote foeders tot de botteling in het voorjaar van 2006. Het team onder leiding van Javier Auss doet grote inspanningen in de wijngaarden om elke hint van onrijpheid uit te bannen terwijl men tijdens de oogst ook nog eens zeer selectief te werk gaat. Levendig rijp rood als kersen en bosbessen, domineren in eerste instantie, waarna de supermineraligheid opvalt. Zeer verfijnde Valbuena.
Referentie: Robert Parker 94 punten.

bestellen

Valbuena 2004
Gemaakt van circa 90% Tinto Fino, Merlot en Malbec samen 10%. Het voorjaar was relatief koud en regenachtig. De zomer was mild met genoeg regen op het juiste moment. De oogst liep van 28 september tot 7 oktober onder droge weersomstandigheden. Na de gisting bracht de wijn 4 maanden door op grote foeders van 20.000 liter, vervolgens 16 maanden op nieuwe barriques – 40% Frans en 60% Amerikaans – gevolgd door 7 maanden op tweede jaars barriques en vervolgens op grote foeders tot de botteling in juni 2007. Levendig rijp rood en zwart fruit domineren in eerste instantie, waarna de super mineraligheid opvalt met een hint van menthol en een fraaie fraicheur. Prachtige wijn uit een groot jaar. Op dronk vanaf 2015 en houdbaar tot 2029.

bestellen

Unico 1996
Druivensoorten : 90 % tinto fino, cabernet sauvignon 10 %. Unico wordt geproduceerd van de alleroudste en beste wijngaarden van het estate wat zich vertaalt in een grote concentratie en een enorm potentieel om te ouderen. Na de gisting rijpt de wijn eerst 20 maanden op grote foeders gevolgd door 24 maanden op nieuwe Franse en Amerikaanse barriques. Hierna weer 24 maanden op barriques van een jaar oud en vervolgens nog 19 maanden op foeders. De wijn werd gebotteld in mei 2003. Het is verbazingwekkend hoe jong de wijn zich presenteert en hoezeer de aroma's van de barriques in de wijn zijn Wijnkelders van Vega Siciliageïntegreerd. Opnieuw een fantastische kenmerkende finesserijke en mineralige Unico met een fijne smaak van rood en zwart fruit met geïntegreerde kruiderij, met op de achtergrond tonen van cacao, vijgen en florale tonen. Volgens Javier Ausàs potentieel de grootste Unico van de negentiger jaren, dus zelfs groter dan de majestueuze 1994.
De magnums uit 1991 en de dubbele magnums uit 1990 kenmerken zich door een nog grotere concentratie. Vanwege de langere rijping komen deze wijnen pas nu beschikbaar.

Referentie: Robert Parker 95 punten.

Uitverkocht

Unico 1998
Druivensoorten : 90 % tinto fino, cabernet sauvignon 10 %. Unico wordt geproduceerd van de alleroudste en beste wijngaarden van het estate wat zich vertaalt in een grote concentratie en een enorm potentieel om te ouderen. Na de gisting rijpt de wijn eerst 20 maanden op grote foeders gevolgd door 24 maanden op nieuwe Franse en Amerikaanse barriques. Hierna weer 24 maanden op barriques van een jaar oud en vervolgens nog 19 maanden op foeders. De wijn werd gebotteld in mei 2004. Het is verbazingwekkend hoe jong de wijn zich presenteert en hoezeer de aroma’s van de barriques in de wijn zijn geïntegreerd. Opnieuw een fantastische kenmerkende finesserijke en mineralige Unico met een fijne smaak van zwarte bessen en pruimen, aangevuld met een bijna orientaalse kruiderij met op de achtergrond tonen van cacao, vijgen, drop en florale tonen. Volgens velen behoort de 1998 tot het selecte rijtje van topjaren van de negentiger jaren samen met 1996 en 1994.
Referentie: Robert Parker 98 punten.

Uitverkocht

Unico 1999
Druivensoorten : 90% Tinto Fino, Cabernet Sauvignon 10%. Unico wordt geproduceerd van de alleroudste en beste wijngaarden van het estate wat zich vertaalt in een grote concentratie en een enorm potentieel om te ouderen. De weersomstandigheden waren niet ideaal. Een koud voorjaar met nog nachtvorst op 18 april. Na een hete zomer moest op 11 oktober de oogst worden stopgezet vanwege hevige regen. De oogst werd hervat op 1 november en duurde tot de 16e. Na de gisting rijpt de wijn eerst 21 maanden op grote foeders gevolgd door 20 maanden op nieuwe Franse en Amerikaanse barriques. Hierna weer 17 maanden op barriques van een jaar oud en vervolgens nog 24 maanden op foeders. De wijn werd gebotteld in mei 2005. Het is verbazingwekkend hoe jong de wijn zich presenteert. De Unico 1999 heeft een kersenrode kleur en een complexe geur van verfijnd hout, compote en tonen van menthol en rozemarijn. De smaak is zeer subtiel, haast discreet maar daarnaast ook heel breed met ook hier tonen van tabac, menthol en hout. Houdbaar tot 2029.

bestellen

Reserva Especial [release 2007]
Deze jaartalloze wijn is de grootste wijn die Vega Sicilia in zeer kleine oplage produceert. In de internationale wijnhandel wat minder bekend vanwege juist het ontbreken van een jaartal en het feit dat men de wijn bijna nooit tegenkomt. De lichting die dit jaar is vrijgegeven is een blend van geselecteerde topwijnen [ feitelijk de beste barriques Unico ] van diverse oogstjaren uit de eerste helft van de negentiger jaren.
Referentie: Robert Parker 95 punten release 2007

bestellenReserva Especial [ release 2009 ]
Deze jaartalloze wijn is een blend van feitelijk de beste barriques Unico uit de jaren 1990, 1994 en 1996. De grootste wijn die Vega Sicilia in zeer kleine oplage produceert. In de internationale wijnhandel wat minder bekend vanwege juist het ontbreken van een jaartal en het feit dat men de wijn bijna nooit tegenkomt. De wijn met zijn dieprode kleur is ondanks zijn grote concentratie, opvallend elegant en is super in balans. Nog 25 jaar genieten van de heerlijke smaaknuances als sigaar, leer, truffel en bramen is geen enkel probleem.
bestellen

Voorverkoop Vega Sicilia wijnen

Prijzen zijn inclusief B.T.W. per fles. onder voorbehoud.
zolang de voorraad strekt. af Amsterdam.
Home - Nieuws - Assortiment - Bestellen - Wijnaanbiedingen - Routebeschrijving - Nieuwsbrief
Verkoop Spaanse wijnen uit Castilla y León. Wijnwinkel Slijterij Ton Overmars - Hoofddorpplein 11
Amsterdam - Tel: 020 - 615 71 42 - info@tonovermars.nl